ALI ALIU – Kadare mund titanët e letërsisë

ALI ALIU – Kadare mund titanët e letërsisë

Kategoria:

Përshkrimi

KOLANA – AUTORË BASHKËKOHORË – ALI ALIU
Kadare mund titanët e letërsisë
“Ismail Kadare është njëri ndër shkrimtarët më të njohur të letërsisë evropiane dhe botërore. Në një gjysmë shekulli krijimtarie, ai realizoi një projekt letrar monumental që, në vetvete, përfshin më shumë se dyzetë vepra, të përkthyera, në mbi dyzetë gjuhë. Ismail Kadaresë i atribuohet roli i një Homeri, i ardhur me misionin e lartë për punët e shqiptarëve… Në sfondin e një lëvizjeje dinamike, infrastruktura e universit të tij romanor, në rrethana përherë të ndryshme, nëpër interkontekste dhe intertekstualitete, rrezaton ide dhe përmbajtje të reja, situata dhe shpalime, po ashtu, të reja – frymë që, prore e thur, e formëson, e përsos projektin letrar madhor të Ismail Kadaresë… Gjeniu i jashtëzakonshëm letrar, do të arrijë që, përmes “daljes letrare”, t’i gjejë njëfarë shpjegimi izolimit atavist shqiptar dhe me veprën e vet, me romanet e veta, ta mposhtë (mbikalojë) realitetin e regjimit të kohës”